czwartek, 20 września 2012

Sernik brzoskwiniowy

A oto kolejny serniczek z książki siostry Anastazji "100 nowych ciast". Sernik dobry, wilgotny. Takie właśnie serniczki lubię najbardziej...:)


Upiec cienki jasny biszkopt (najlepiej dzień wcześniej). Ja upiekłam taki:
  • 4 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 szklanka mąki tortowej:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać, aż białka będą szkliste (cukier kryształ już nie będzie wyczuwalny, rozpuści się). Potem kolejno dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiane przez sito) i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 1750C około 15-20 minut. 

Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg zmielonego sera białego;
  • 30 dkg cukru kryształu;
  • 12 jaj;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru);
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1,5 kostki margaryny;
  • 2 opakowania cukru waniliowego;
  • 1 puszka brzoskwiń;
Wykonanie:
Margarynę ucierać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać ser, mąkę i budyń, dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę owoce brzoskwini.
Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temperaturze 150-1800C przez około 1 godzinę (ja piekłam w temperaturze 1750C przez 70 minut).

21 komentarzy:

  1. pięknie wygląda; sernika z brzoskwiniami jeszcze nie robilam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, ale Twój ładnie wygląda chyba Ci nie opad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opad- to deszcz,śnieg,itp

      Usuń
  3. Bajeczny ! Och jak przepysznie wyglada, skubnę kawałek ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kiedyś go piekłam był bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pyszny!! Doskonały. Ale ja bym masło dodała.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukier wanilinowy* :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, ale umówmy się, że skoro wszyscy mówią o cukrze waniliowym zamiast wanilinowym, to niech zostanie cukier waniliowy. Tak nawiasem mówiąc, to można użyć jak najbardziej cukru waniliowego lub esencji waniliowej lub ekstraktu z wanilii, a bardziej zorientowani co do tematu mogą wykorzystać również pastę waniliową.

      Usuń
  7. NAJPIERW ZROB A POTEM KOMENTUJ A NIE :::JAKI PIEKNY!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam bardzo ja zrobiłem wczoraj zamiast brzoskwiń dałem do środka ananas,dziś muszę jeszcze jeden zrobić bo dużo mi nie zostało przez noc :DD Bardzo ma wyrazisty smak :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pytanie Czy margarynę mogę zastąpić masłem?

      Usuń
  9. Jestem w trakcie robienia zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dopiero zaczołem robić zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem w trakcie robienia zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam pierwszy raz. Właśnie wstawiłam do piekarnika.. Masy serowej wyszło stanowczo za dużo.. Fakt, mam minimalnie mniejsza blachę, ale zmieściła mi się tylko połowa.. Będę wiedzieć, żeby następnym razem robić z połowy.
    Aczkolwiek biszkopt wyszedł mi chyba pierwszy raz w życiu i próbując masy w trakcie stwierdziłam, że musi wyjść pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy ten sernik po upieczeniu jest wysoki?

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniczek wyszedł pycha normalnie rozpływa się w ustach a jaki mi wysoki urósł aż ciasto wychodziło poza blaszkę,moja rodzinka tym serniczkiem była zachwycona po prostu niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  15. piekłam dziś , spróbowałam jeszcze ciepły,pychotka,bogaty wygląd,dałam kostke margaryny do ser i 2 łyżki gęstej śmietany.Maria

    OdpowiedzUsuń