sobota, 3 marca 2012

Kokosanki

Do upieczenia kokosanek zainspirowała mnie Majanka. Ciasteczka okazały się mięciutkie, słodziutkie i cudownie kokosowe... Jeśli masz jakieś "wolne" białka, to nie zwlekaj tylko bierz się za pieczenie!


 Składniki:
  • 4 białka;
  • 1 szklanka drobnego cukru kryształu;
  • 300g wiórków kokosowych;
  • kilka kropel aromatu cytrynowego;
Wykonanie:
Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i białka nadal ubijać aż do momentu rozpuszczenia się cukru.  Następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat  i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Formować ciasteczka ( kładłam łyżką) i wykładać na przygotowaną blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 1600C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz