Do upieczenia kokosanek zainspirowała mnie Majanka.
Ciasteczka okazały się mięciutkie, słodziutkie i cudownie kokosowe...
Jeśli masz jakieś "wolne" białka, to nie zwlekaj tylko bierz się za
pieczenie!
Składniki:
Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i białka nadal ubijać aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Formować ciasteczka ( kładłam łyżką) i wykładać na przygotowaną blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 1600C.
Składniki:
- 4 białka;
- 1 szklanka drobnego cukru kryształu;
- 300g wiórków kokosowych;
- kilka kropel aromatu cytrynowego;
Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i białka nadal ubijać aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Formować ciasteczka ( kładłam łyżką) i wykładać na przygotowaną blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 1600C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz