sobota, 3 marca 2012

Raffaello z adwokatem

Przepis na to ciasto pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji". Ciacho jest przepyszne, a tym samym pracochłonne. No ale jak ktoś lubi pieczenie i zachwycone miny pałaszujących nasze wypieki, to na przeszkodzie na pewno mu nie stanie pracochłonność pieczenia:)


 Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;
Wykonanie:
Ubić pianę z białek i cały czas ubijając dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Kiedy białka będą już dobrze ubite, a tym samym lśniące i nie będzie w nich wyczuwalny cukier kryształ, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy je z pianą. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 175oC. Upieczone i wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części.
Składniki na ciasto kokosowe:
  • 5 białek;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 20 dkg wiórków kokosowych;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180oC.
Składniki na masę budyniową:
  • 3 żółtka;
  • 3 łyżki cukru kryształu;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 kostka masła;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 3-4 łyżki waniliowej kawy cappucino;
Wykonanie:
Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem, wlać do nich gotujące się mleko, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappucino. Do masy można dodać odrobinę spirytusu.
Składniki na masę kokosową:
  • 1/2 l słodkiej śmietany kremówki (30 lub 36%);
  • 2 śmietany "Śnieżka";
  • 1 szklanka adwokata;
  • 1 duża paczka biszkoptów;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych;
  • 1 biała czekolada;
  • 3 łyżki słodkiego mleka;
  • 2 łyżki żelatyny;
Wykonanie:
Biała czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka (ja dałam więcej-jakieś 4 łyżki). Śmietanę kremówkę ubić ze śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną i schłodzoną lekko czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożenie placka:
Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa kokosowa. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto biszkoptowe przed przełożeniem dobrze jest lekko naponczować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz