Kolejne ciasto Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych
ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem
wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie
chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie
pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty.
- Upiec cienki biszkopt kakaowy.
Składniki na masę:
Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.
Składniki na piankę:
Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje.
Dodatki:
Przełożenie ciasta:
Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada.
Uwagi ode mnie:
- Upiec cienki biszkopt kakaowy.
Składniki na masę:
- 0,5 l mleka;
- 25 dkg masła;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 8 łyżek kokosu;
- 5 żółtek;
- 3-4 łyżki cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.
Składniki na piankę:
- 5 białek;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 1 łyżeczka żelatyny;
- 2 czubate łyżki galaretki czerwonej;
- 3 łyżki wody;
Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje.
Dodatki:
- 1 puszka ananasów;
- 3-4 kostki czekolady;
Przełożenie ciasta:
Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada.
Uwagi ode mnie:
- Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy.
- Zanim wybijemy jaja do miski, koniecznie trzeba je sparzyć wrzątkiem. Zagotowuję wodę w czajniku i przelewam wrzątkiem jajka ułożone na sicie.
- Sok z ananasów wlewam do woreczków na lód i zamrażam. Jest świetnym dodatkiem do różnych napojów oraz wody mineralnej. Polecam:)
Widziałam kiedyś takie ciasto, ale osobiście nie jadłam.
OdpowiedzUsuń