I oto kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych
ciast..." Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie
smakowało...
Składniki na biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 1800C. Upieczony biszkopt należy przestudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą śmietaną.
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 2-3 łyżeczki kakao;
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 1800C. Upieczony biszkopt należy przestudzić.
- 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu;
- 1 litr śmietany kremówki (ja użyłam 30%);
- 5-6 łyżek cukru pudru;
- 5 łyżeczek żelatyny;
- 3-4 łyżeczki kakao;
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz