Puszysta, mięciutka... jak babka:)Przepis zaczerpnęłam z bloga Arabeski, której fotografie tejże babki, o jej smaku mówią same za siebie:)
Składniki:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180oC.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem.
Lukier:
Składniki:
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 2 budynie bananowe;
- 330 g mąki pszennej;
- 300 ml jogurtu naturalnego;
- 200 ml oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180oC.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem.
Lukier:
- około 1/2 szklanki cukru pudru;
- kilka kropli aromatu śmietankowego;
- około 2 łyżki mleka;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz