sobota, 25 lutego 2012

Babka wielkanocna

Puszysta, mięciutka... jak babka:)Przepis zaczerpnęłam z bloga Arabeski, której fotografie tejże babki, o jej smaku mówią same za siebie:)




Składniki:
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 2 budynie bananowe;
  • 330 g mąki pszennej;
  • 300 ml jogurtu naturalnego;
  • 200 ml oleju;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180oC. 
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem.

Lukier:
  • około 1/2 szklanki cukru pudru;
  • kilka kropli aromatu śmietankowego;
  • około 2 łyżki mleka;
Składniki dobrze utrzeć i polukrować upieczoną i wystudzoną babkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz