Co otworzyłam książkę Haliny Jachowskiej "Torty, ciasta przekładane,
rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to
ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:)
Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa
tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek
wypiek ten na pewno przypadnie do gustu:)
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 1700C.
Krem 1:
Połowę cukru zrumienić w rondlu na karmel, wlać ćwierć szklanki wrzącej wody, zagotować odstawić, a następnie do gorącego wsypać żelatynę i rozpuścić ją. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę i ubitą śmietanę wymieszać z przestudzoną masą żółtkową, pod koniec wlać zimną żelatynę z karmelem.
Krem 2:
Gruszki osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Ugotować kisiel ze szklanki syropu, proszku i soku z cytryny.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, na jeden wyłożyć gruszki, zalać ciepłym kisielem, wystudzić, przykryć połową kremu karmelowego, położyć drugi krążek, lekko docisnąć. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem, udekorować według własnego uznania.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 25 dkg masła;
- 4 jaja;
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- skórka otarta z cytryny;
Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 1700C.
Krem 1:
- 3 żółtka;
- 0,5 szklanki cukru (ja dałam kryształ);
- 1 łyżka żelatyny;
- 0,5 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%);
- 2 białka;
Połowę cukru zrumienić w rondlu na karmel, wlać ćwierć szklanki wrzącej wody, zagotować odstawić, a następnie do gorącego wsypać żelatynę i rozpuścić ją. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę i ubitą śmietanę wymieszać z przestudzoną masą żółtkową, pod koniec wlać zimną żelatynę z karmelem.
Krem 2:
- 1 puszka gruszek w syropie;
- 1 kisiel cytrynowy;
- sok z cytryny;
Gruszki osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Ugotować kisiel ze szklanki syropu, proszku i soku z cytryny.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, na jeden wyłożyć gruszki, zalać ciepłym kisielem, wystudzić, przykryć połową kremu karmelowego, położyć drugi krążek, lekko docisnąć. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem, udekorować według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz