Ciasto jest pracochłonne, ale gra warta świeczki:) Kto go
upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera
i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam.
- Upiec biszkopt z 3 jaj.
Masa truskawkowa:
Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Do gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić.
Masa serowa:
Przepis na masę serową znajdziesz tutaj. Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu jedynie galaretki.
Tężejącą masę wyłożyć na zimne truskawki, równo rozsmarować.
Masa śmietanowa:
Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, po 5 minutach rozpuścić w bardzo małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, miksując wlewać cienkim strumieniem żelatynę (ciepłą, żeby nie zdążyła ściąć się w śmietanie). Gotową śmietanę wyłożyć na zastygniętą masę serową.
Wierzch ciasta "pociapać" zmiksowanymi truskawkami (można zostawić sobie troszkę zmiksowanych truskawek z galaretką, wówczas ciasto przy krojeniu nie będzie się "ciapało":)
- Upiec biszkopt z 3 jaj.
Masa truskawkowa:
- 2 galaretki truskawkowe;
- 2 szklanki zmiksowanych truskawek;
- 2 łyżki cukru kryształu;
- 20-30 dkg truskawek;
Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Do gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić.
Masa serowa:
Przepis na masę serową znajdziesz tutaj. Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu jedynie galaretki.
Tężejącą masę wyłożyć na zimne truskawki, równo rozsmarować.
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżka cukru kryształu;
- 2 łyżki żelatyny;
Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, po 5 minutach rozpuścić w bardzo małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, miksując wlewać cienkim strumieniem żelatynę (ciepłą, żeby nie zdążyła ściąć się w śmietanie). Gotową śmietanę wyłożyć na zastygniętą masę serową.
Wierzch ciasta "pociapać" zmiksowanymi truskawkami (można zostawić sobie troszkę zmiksowanych truskawek z galaretką, wówczas ciasto przy krojeniu nie będzie się "ciapało":)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz