Przepisu na naleśniki i to zielone dopatrzyłam się u Beatki.
Bardzo mi się spodobał kolorek:) Byłam też ciekawa smaku takich innych
naleśników. I oczywiście naleśniczki przygotowałam. Deser okazał się nie
dość, że zaskakujący swoim kolorem to jeszcze i smaczny:) Jeżeli chodzi
o sam przepis, to zmieniłam w nim jedynie skład nadzienia (stąd nazwa
troszkę inna:)). Przepis polecam, zwłaszcza jeżeli chcesz zaskoczyć
kogoś swoim pomysłem kulinarnym:)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia.
Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz owoców) miksujemy na gładką jednolitą masę. Dodajemy trochę owoców (nie dużo) i delikatnie mieszamy.
Naleśniki nadziewamy masą serową. Dekorujemy owocami.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 0,5 szklanki mleka kokosowego;
- 1 szklanka mleka;
- 2 łyżki oleju;
- 1 op. cukru waniliowego;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka pasty pandanowej;
- 250 g sera białego (najlepiej mielony);
- 1 op. cukru waniliowego;
- 1 czubata łyżka cukru pudru;
- 50 g wiórków kokosowych (drobnych);
- 1 mały jogurt naturalny;
- owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie,itp.);
Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia.
Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz owoców) miksujemy na gładką jednolitą masę. Dodajemy trochę owoców (nie dużo) i delikatnie mieszamy.
Naleśniki nadziewamy masą serową. Dekorujemy owocami.
No, ja to oczywiście te naleśniki nazwałabym naleśnikami Shreka. Hi, hi ... pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń