środa, 14 marca 2012

Sernik jagodowy




Bardzo smakował moim gościom. Zajadali się, że hej! Ja zresztą też:) Sernik znalazłam w kawiarence u Dorotki:) 






Składniki na spód sernika:
  • 150 g ciastek digestive, pokruszonych;
  • 75 g roztopionego masła;

Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm bardzo dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy i schłodzić przez 20 minut w lodówce.


Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego;
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 200 g drobnego cukru;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 250 g jagód;

Składniki na polewę:
  • 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;

Wykonanie:
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, na końcu należy wmiksować jajka (od tego momentu miksujemy tylko chwilę). Masę serową należy wylać na schłodzony wcześniej spód. Sernik należy piec w temperaturze 180oC przez około 55 minut. Sernik powinien być "ścięty" na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.  Ciasto to przechowywać w lodówce.


2 komentarze:

  1. A co z jagodami? W składnikach są, a w wykonaniu ich nie ma. Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież pisze wyraźnie, że wszystkie składniki masy serowej zmiksować, to jagody też:)

      Usuń