Bardzo smakował moim gościom. Zajadali się, że hej! Ja zresztą też:) Sernik znalazłam w kawiarence u Dorotki:)
Składniki na spód sernika:
- 150 g ciastek digestive, pokruszonych;
- 75 g roztopionego masła;
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm bardzo dokładnie wyłożyć
folią aluminiową. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód
tortownicy i schłodzić przez 20 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego;
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- 200 g drobnego cukru;
- 4 jajka;
- 2 łyżki mąki;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 250 g jagód;
Składniki na polewę:
- 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
Wykonanie:
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką
masę, na końcu należy wmiksować jajka (od tego momentu miksujemy tylko
chwilę). Masę serową należy wylać na schłodzony wcześniej spód. Sernik
należy piec w temperaturze 180oC przez około 55 minut. Sernik powinien być "ścięty" na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z
piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce,
najlepiej przez całą noc. Ciasto to przechowywać w lodówce.
A co z jagodami? W składnikach są, a w wykonaniu ich nie ma. Basia
OdpowiedzUsuńPrzecież pisze wyraźnie, że wszystkie składniki masy serowej zmiksować, to jagody też:)
Usuń