poniedziałek, 12 marca 2012

Sałatka hiszpańska

Pierwszy raz jadłam te sałatkę w Hiszpanii, stąd też ta nazwa:) Bardzo mi wtedy smakowała i nadal smakuje, bo chociaż jej smak jest nie do opisania, to jest ona bardzo lekka i nie obciąża na długo naszego żołądka:) 



Układamy kolejno warstwami od dołu:
  • makaron "wstążki" ugotowany;
  • tuńczyk w sosie własnym (rozdrobniony);
  • 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki;
  • 1 słoiczek marynowanych pieczarek pokrojonych w plasterki;
  • 2 średnie pomidory pokrojone w ósemki;
  • 1 szklanka zielonych oliwek;
  • 1 mały słoik marynowanej papryki pokrojonej w paseczki;
  • 1 puszka szparagów;
Ułożone w salaterce składniki polewamy sosem:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek;
  • sok z połowy małej cytryny;
  • 1 łyżka musztardy;
  • sól;
  • pieprz;
Składniki razem dobrze wymieszać. Polać sosem sałatkę w salaterce. Na wierzch zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) 1 surową marchew.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz