"Jest moim popisowym ciastem. Przepadają za nim dzieci i
dorośli" napisała 12-letnia Paulinka Bogdanienko, która mieszka w moich
stronach. Przepis został opublikowany w czasopiśmie "Przyślij przepis!".
Paulince serdecznie gratuluję! A jeżeli chodzi o ciasto, to wierzcie
mi, jest świetne!! Kolorowe, winne w smaku i bardzo efektownie wygląda
na talerzu:) Jedyne, co zmieniłam w przepisie, to biszkopt, który
upiekłam z 4 jajek, Paulinka zaś piecze z 6 jaj:)
Upiec biszkopt z 4 jaj;
Składniki na masę zieloną:
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Pozostały napój zagotować, do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać:)). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.
Składniki na masę śmietanową:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.
Dodatkowo:
Upiec biszkopt z 4 jaj;
Składniki na masę zieloną:
- 1 duża butelka zielonego napoju Pysio;
- 3 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka);
- 2 opakowania ciastek Delicje;
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Pozostały napój zagotować, do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa to lubi pryskać:)). Gorącą masę rozprowadzić na uprzednio upieczonym i wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej lekko masie ułożyć Delicje, ciastko obok ciastka.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietany 30%;
- 1 zielona galaretka;
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje.
Dodatkowo:
- 2 zielone galaretki;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz