sobota, 3 marca 2012

Ciasto cytrynowe

Przepis ten mam już od bardzo dawna, dostałam od koleżanki i bardzo często ciasto to piekę. Placek cytrynowy jest ciastem winnym, lekkim i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonny.


 Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;
Wykonanie:
Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i nadal ubijać, aż do momentu kiedy cukier się rozpuści.Następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Upieczony biszkopt wystudzić.
Składniki na masę cytrynową:
  • 3/4 kostki masła;
  • 2 żółtka;
  • 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka);
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 2 szklanki wody;
  • sok z 3 cytryn;
Wykonanie:
Na gotujący syrop (1 szklanka wody+ sok z cytryn+cukier) wlać budynie rozpuszczone w 1 szklance wody, zagotować, lekko ostudzić. Do lekko przestudzonego budyniu dodać żółtka i masło, energicznie mieszać aż do połączenia się składników. Ciepłą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto dobrze schłodzić.
Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany 30%;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody);
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
Dodatkowo:
  • 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych;
  • polewa czekoladowa;
Na krem śmietanowy wyłożyć herbatniki (jeden obok drugiego). Herbatniki polać polewą czekoladową.
Moje notatki: upieczony biszkopt zawsze delikatnie skrapiam ponczem przygotowanym z połowy szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżeczką cukru kryształu i z sokiem z połowy cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz