Przepis ten mam już od bardzo dawna, dostałam od koleżanki i bardzo
często ciasto to piekę. Placek cytrynowy jest ciastem winnym, lekkim i
wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonny.
Składniki na biszkopt:
Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i nadal ubijać, aż do momentu kiedy cukier się rozpuści.Następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Upieczony biszkopt wystudzić.
Składniki na masę cytrynową:
Na gotujący syrop (1 szklanka wody+ sok z cytryn+cukier) wlać budynie rozpuszczone w 1 szklance wody, zagotować, lekko ostudzić. Do lekko przestudzonego budyniu dodać żółtka i masło, energicznie mieszać aż do połączenia się składników. Ciepłą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto dobrze schłodzić.
Składniki na masę śmietanową:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
Dodatkowo:
Moje notatki: upieczony biszkopt zawsze delikatnie skrapiam ponczem przygotowanym z połowy szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżeczką cukru kryształu i z sokiem z połowy cytryny.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka;
- 0,5 szklanki cukru kryształu;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i nadal ubijać, aż do momentu kiedy cukier się rozpuści.Następnie do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180oC. Upieczony biszkopt wystudzić.
Składniki na masę cytrynową:
- 3/4 kostki masła;
- 2 żółtka;
- 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka);
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 2 szklanki wody;
- sok z 3 cytryn;
Na gotujący syrop (1 szklanka wody+ sok z cytryn+cukier) wlać budynie rozpuszczone w 1 szklance wody, zagotować, lekko ostudzić. Do lekko przestudzonego budyniu dodać żółtka i masło, energicznie mieszać aż do połączenia się składników. Ciepłą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto dobrze schłodzić.
Składniki na masę śmietanową:
- 1/2 l śmietany 30%;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody);
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
Dodatkowo:
- 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych;
- polewa czekoladowa;
Moje notatki: upieczony biszkopt zawsze delikatnie skrapiam ponczem przygotowanym z połowy szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżeczką cukru kryształu i z sokiem z połowy cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz