sobota, 10 marca 2012

Ciasto serowo-makowe

Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)

 
Składniki na masę makową:
  • 10 dkg masła;
  • 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego);
  • 20 dkg cukru pudru;
  • 6 jajek;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • kilka kropli olejku migdałowego;
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno mak, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek.
Składniki na masę serową:
  • 60 dkg sera białego (zmielonego);
  • 15 dkg masła;
  • 6 jajek;
  • 10 dkg cukru pudru;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • kilka kropli olejku waniliowego;
  • rodzynki;
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i nadal delikatnie ucierać. Następnie dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek, sparzone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz