Uwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:)
Składniki na masę makową:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno mak, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek.
Składniki na masę serową:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i nadal delikatnie ucierać. Następnie dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek, sparzone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową.
Składniki na masę makową:
- 10 dkg masła;
- 25 dkg maku (sparzonego i 2-krotnie zmielonego);
- 20 dkg cukru pudru;
- 6 jajek;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- kilka kropli olejku migdałowego;
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas mieszając dodawać kolejno mak, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i olejek migdałowy. Na końcu delikatnie wmieszać do masy makowej pianę ubitą na sztywno z sześciu białek.
Składniki na masę serową:
- 60 dkg sera białego (zmielonego);
- 15 dkg masła;
- 6 jajek;
- 10 dkg cukru pudru;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- kilka kropli olejku waniliowego;
- rodzynki;
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i nadal delikatnie ucierać. Następnie dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, olejek, sparzone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto kłaść łyżką raz serowe, raz makowe, tak żeby wyszły nam tzw. łatki. Wierzch delikatnie wyrównać. Ciasto pieczemy w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę. Wystudzone ciasto można pokryć polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz