sobota, 3 marca 2012

Sałatka "Gyros"

Przepis na tę sałatkę znalazłam u Arabeski. Sałatka okazała się przepyszna i na stałe już chyba zagości na moim stole:)



Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka;
  • 2 lub 3 cebule;
  • 3-4 ogórki konserwowe;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej;
  • majonez;
  • keczup;
  • przyprawa "Gyros";
  • olej do smażenia;
Wykonanie:
Piersi kurczaka opłukać i posypać dość mocno przyprawą "Gyros". Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet na 12h). Następnie pierś pokroić w niezbyt drobną kostkę i podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić. 
Układać skłaniki warstwami w przezroczystej salaterce:
  1. kurczak; 
  2. cebula;
  3. warstwa keczupu;
  4. ogórki (pokrojone w kostkę);
  5. kukurydza (odcedzona);
  6. warstwa majonezu;
  7. poszatkowana kapusta;
Przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz