Kolejny przepis siostry Anastazji z książki "100 nowych ciast..."
Serniczek jest pracochłonny, ale wart zachodu... To ciasto kryje w sobie
wiele smaków: mak, ser, pierniczki, a w nich powidło... Pewno nie
skończyłam pieczenia tego ciasta na pierwszym i ostatnim razie:) Jeszcze
pieczenie go powtórzę...:)
Ciasto:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany.
Masa makowa:
Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek.
Dodatkowo:
Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej. Piec w całości w temperaturze 1800C około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 12,5 dkg margaryny;
- 2 żółtka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany.
Masa makowa:
- 30 dkg maku;
- 20 dkg cukru pudru;
- 4 jaja;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- bakalie;
- olejek migdałowy;
Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera;
- 30 dkg cukru kryształu;
- 8 jaj;
- 25 dkg margaryny;
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru);
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek.
Dodatkowo:
- 40 dkg pierniczków nadziewanych w czekoladzie;
Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej. Piec w całości w temperaturze 1800C około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
jaki ser z pudełka bedzie najlepszy?
OdpowiedzUsuńSzczerze to nie wiem, bo są różne sery różnych firm. Z reguły to ja nie korzystam z tego typu serów, ale ważne żeby to był ser o konsystencji sera zmielonego (w wiaderkach zazwyczaj są sery "wodniste". Ja kupuję ser w kostce i mielę, bo kilka razy już się naciełam na te wiaderkowe.
OdpowiedzUsuńA JA CHCIAŁABYM WIEDZIEĆ CO JEST NA WIERZCHU TEGO SERNIKA CO JEST NA ZDJĘCIU,WYGLĄDA SUPER A SZCZERZE MÓWIĄC TO NIE LUBIE JUŻ CIAST POLEWANYCH CZEKOLADĄ I POSYPYWANYCH PUDREM-PROSZE O ODPOWIEDZ........................CZEKAM
OdpowiedzUsuńNa wierzchu nie ma nic. Taki sernik wyszedł mi po upieczeniu:) To jest i bez cukru i bez polewy, czyli tak jak lubisz:)
Usuń