Uwielbiam ciasto drożdżowe i to pod każdą postacią. Poniższy przepis
jest tak naprawdę na rogaliki drożdżowe, ale tym razem upiekła się
drożdżówka:) Receptura stara jak świat, wyciągnęłam ją jakiś czas temu z
najstarszego zeszytu z przepisami, jaki był w domu. Przepis
wygrzebałam, poczytałam i od tamtej pory uważam go za najlepszy...
Składniki na cisto drożdżowe:
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, wymieszać. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Następnie należy odstawić go na 5 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito do miski, zrobić w mące dołek i wlać wyrośnięty rozczyn, dodać utarte żółtka i letnie mleko. Wyrabiać ciasto do momentu pojawienia się na nim pęcherzyków. Następnie dodać letni roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na masę serową:
Do sera dodać kolejno wszystkie składniki i razem urobić.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i zrobić na stolnicy prostokąt. Ciasto można wałkować, ale wałkowanie drożdżowego ciasta raczej jest nie wskazane, gdyż przy naciskaniu go wałkiem, z ciasta ucieka powietrze, które było wtłoczone przy wyrabianiu i rośnięciu potem w misce. Na przygotowane ciasto należy wyłożyć masę serową i zwinąć całość jak roladę. Zrolowane ciasto włożyłam do dłuższej keksówki. Ciasto w blaszce odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem lub samym białkiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 1800C.
Składniki na cisto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki pszennej;
- 5 dkg margaryny lub masła;
- 15 dkg cukru pudru;
- 5 dkg drożdży;
- 2 jajka;
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka;
- 1 cukier waniliowy;
- szczypta soli;
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, wymieszać. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Następnie należy odstawić go na 5 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito do miski, zrobić w mące dołek i wlać wyrośnięty rozczyn, dodać utarte żółtka i letnie mleko. Wyrabiać ciasto do momentu pojawienia się na nim pęcherzyków. Następnie dodać letni roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na masę serową:
- około 0,5 kg zmielonego sera;
- niepełna szklanka cukru pudru;
- 2 żółtka;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;
Do sera dodać kolejno wszystkie składniki i razem urobić.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i zrobić na stolnicy prostokąt. Ciasto można wałkować, ale wałkowanie drożdżowego ciasta raczej jest nie wskazane, gdyż przy naciskaniu go wałkiem, z ciasta ucieka powietrze, które było wtłoczone przy wyrabianiu i rośnięciu potem w misce. Na przygotowane ciasto należy wyłożyć masę serową i zwinąć całość jak roladę. Zrolowane ciasto włożyłam do dłuższej keksówki. Ciasto w blaszce odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem lub samym białkiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 1800C.
Alinka, dzisiaj stworzylam drozdzowke z Twojej receptury, jest niebiansko pyszna i delikatna jak chmurka. Zamiast sera nafaszerowalam ja slodkim kakao. Pozostane wierna przepisowi:) Dziekuje
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. To drożdżowe jest najlepsze wg mnie:) A jakie pyszne rogaliki z tego wychodzą:) Polecam:)
Usuń