środa, 22 lutego 2012

Drożdżówka z serem

Uwielbiam ciasto drożdżowe i to pod każdą postacią. Poniższy przepis jest tak naprawdę na rogaliki drożdżowe, ale tym razem upiekła się drożdżówka:) Receptura stara jak świat, wyciągnęłam ją jakiś czas temu z najstarszego zeszytu z przepisami, jaki był w domu. Przepis wygrzebałam, poczytałam i od tamtej pory uważam go za najlepszy...



Składniki na cisto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 5 dkg margaryny lub masła;
  • 15 dkg cukru pudru;
  • 5 dkg drożdży;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • szczypta soli;
Wykonanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, wymieszać. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Następnie należy odstawić go na 5 minut w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąkę przesiać przez sito do miski, zrobić w mące dołek i wlać wyrośnięty rozczyn, dodać utarte żółtka i letnie mleko. Wyrabiać ciasto do momentu pojawienia się na nim pęcherzyków. Następnie dodać letni roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na masę serową:
  • około 0,5 kg zmielonego sera;
  • niepełna szklanka cukru pudru;
  • 2 żółtka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;
Wykonanie:
Do sera dodać kolejno wszystkie składniki i razem urobić.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść i zrobić na stolnicy prostokąt. Ciasto można wałkować, ale wałkowanie drożdżowego ciasta raczej jest nie wskazane, gdyż przy naciskaniu go wałkiem, z ciasta ucieka powietrze, które było wtłoczone przy wyrabianiu i rośnięciu potem w misce. Na przygotowane ciasto należy wyłożyć masę serową i zwinąć całość jak roladę. Zrolowane ciasto włożyłam do dłuższej keksówki. Ciasto w blaszce odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem lub samym białkiem. Piec 1 godzinę w temperaturze 1800C.

2 komentarze:

  1. Alinka, dzisiaj stworzylam drozdzowke z Twojej receptury, jest niebiansko pyszna i delikatna jak chmurka. Zamiast sera nafaszerowalam ja slodkim kakao. Pozostane wierna przepisowi:) Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. To drożdżowe jest najlepsze wg mnie:) A jakie pyszne rogaliki z tego wychodzą:) Polecam:)

      Usuń