poniedziałek, 20 lutego 2012

Sernik wiedeński

Nareszcie trafiłam na ulubiony serniczek:) Piekłam "po wiedeńsku" z różnych przepisów, ale zawsze było nie to... Aż w końcu uratowała mnie Jasia...Wszyscy w pracy dziś chwalili:)



Składniki:
  • 1 kg sera tłustego (użyłam mielonego z wiadereczka);
  • 8 jajek;
  • 25 dkg masła;
  • 2 szklanki cukru pudru;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki;
  • 1 cukier waniliowy lub aromat;
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Wykonanie:
Ser i ziemniaki zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać kolejno żółtka, cały czas przy tym ucierając. Potem dodać kolejno ser i ziemniaki, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz bakalie. Wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywną pianę białka i znowu delikatnie wymieszać. Masę wylać do średniej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.Piec w temp. 1750C około 1 godzinę.
Wierzch upieczonego sernika można polukrować lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz