wtorek, 12 lipca 2016

Rabarbarowe drożdżowe węzełki




Pięknie i ciekawie prezentujące się drożdżówki, które rozpływają się w buzi:)





Składniki na 24 drożdżówki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 200 ml mleka;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • 80 g cukru kryształu;
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g);
  • 2 łyżki wody;
  • 80 g roztopionego i lekko przestudzonego masła;


Uwaga: Należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć tzw. "pokojową" temperaturę!

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem i odstawić na kilka minut, by zaczęły pracować.
Przesianą przez sito mąkę i sól oraz mleko, jajko, ekstrakt waniliowy oraz rozczyn z drożdży wymieszać i lekko zarobić na ciasto, następnie dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i nie będzie lepiło się do dłoni.
Ciasto uformować w kulę i włożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

  • 3 spore łodygi rabarbaru;
  • 3 łyżki cukru;
  • 80 g roztopionego masła;
  • 50 g cukru kryształu;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • cukier puder do posypania upieczonych drożdżówek;
Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki, następnie pokroić w 0,5 cm kostkę, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić.

Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 cm x 40 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 50g cukru wymieszać z cynamonem i posypać tym calą powierzchnię ciasta posmarowaną masłem. Na to równomiernie rozłożyć odsączony z soku rabarbar.
Ciasto złożyć na trzy części owocami do środka, lekko docisnąć. Ma powstać prostokąt o wymiarach 20 cm x 40 cm. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm i formować węzełki. Gotowe węzełki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie (należy zachować odstępy, gdyż drożdżówki w czasie pieczenia podrosną). Drożdżówki pieczemy w temperaturze 190 st.C (góra-dół) około 15-20 minut. Upieczone węzełki przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Jak formować węzełki możesz zobaczyć na kanale Sallys Welt







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz