środa, 13 lipca 2016

Muffiny z rabarbarem i marcepanem




Lekkie, orzeźwiające od rabarbaru, z delikatnym posmakiem migdałów od marcepanu... Trzeba je upiec, nie ma wyjścia:) Najlepsze są następnego dnia po upieczeniu. Polecam:)





Składniki na 12 muffinek:

  • 100 g miękkiego masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli;
  • szczypta soli;
  • 2 jajka;
  • 160 g mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 100 ml mleka;
  • 1 cytryna;
  • 100 g marcepanu;
  • 130 g rabarbaru;


Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 0,5 cm kawałki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, wymieszać i odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem z wanilli) i solą na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać mleko, skórkę startą z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać starty na tarce o grubych oczkach marcepan, wymieszać. Na koniec dodać odsączony rabarbar i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut. Upieczone muffiny wystudzić.

Lukier:

  • około 2 łyżeczki soku z rabarbaru (który został po odsączeniu pokrojonego rabarbaru);
  • 25 g cukru pudru;

Do cukru pudru dodać sok z rabarbaru, wymieszać i lukrem polać upieczone i wystudzone muffiny.


Źródło przepisu tutaj.  




2 komentarze: