Lekkie, orzeźwiające od rabarbaru, z delikatnym posmakiem migdałów od marcepanu... Trzeba je upiec, nie ma wyjścia:) Najlepsze są następnego dnia po upieczeniu. Polecam:)
Składniki na 12 muffinek:
- 100 g miękkiego masła;
- 100 g cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli;
- szczypta soli;
- 2 jajka;
- 160 g mąki pszennej;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 100 ml mleka;
- 1 cytryna;
- 100 g marcepanu;
- 130 g rabarbaru;
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 0,5 cm kawałki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, wymieszać i odstawić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem z wanilli) i solą na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać mleko, skórkę startą z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać starty na tarce o grubych oczkach marcepan, wymieszać. Na koniec dodać odsączony rabarbar i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut. Upieczone muffiny wystudzić.
Lukier:
- około 2 łyżeczki soku z rabarbaru (który został po odsączeniu pokrojonego rabarbaru);
- 25 g cukru pudru;
Do cukru pudru dodać sok z rabarbaru, wymieszać i lukrem polać upieczone i wystudzone muffiny.
Źródło przepisu tutaj.
Super muffinki, poproszę jedną.
OdpowiedzUsuńPorywam kilka :D
OdpowiedzUsuń