Trufle są słodkie, muszą być słodkie... I te malinowe też są słodkie, takie na... jedna do kawki. Słodkie, ale te przełamane kwaśną pięknie pachnącą maliną, uzależniające są...mówię Wam:) Polecam ten przepis. Przepis z bloga Evy.
Składniki na około 20 pralin:
- 200 g białej czekolady;
- 50 g + 20 sztuk malin;
- 2 łyżki cukru kryształu;
- 1/2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny;
- 50 ml śmietany 30%;
- 30 g masła;
- 100 g biszkoptów;
- kilka kropli aromatu malinowego (opcjonalnie);
- cukier puder do obtoczenia pralin;
Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietanę i masło i wszystko razem podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając do uzyskania jednorodnej masy. Roztopioną masę schłodzić do temperatury pokojowej.
50 g malin, cukier i sok z cytryny zmiksować i zagotować, następnie przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Przetarte maliny, aromat malinowy i zmielone biszkopty dodać do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszać i odstawić do lodówki, by masa delikatnie stężała i zrobiła się lekko plastyczna.
W dłoniach uformować trufle wkładając do każdej jedną malinkę. By maliny nie rozmazywały się przy formowaniu trufli, można je wcześniej lekko zamrozić.
Trufle obtoczyć w cukrze pudrze i powkładać w małe papilotki.
Gotowe trufle przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz