poniedziałek, 18 lipca 2016

Ciasto jagodowo-serowe




"Ciociu, jagody Ci przyniosłam na placka..." Cóż zatem było robić? Pozostało coś wykombinować:) Kombinowałam, mieszałam i oto coś takie wyszło. "Pyszne..." powiedziała zbieraczka jagód. Mnie też smakowało, a do tego takie kolorowe...:)





Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm:

Biszkopt:
  • 8 jaj;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1,75 szklanki mąki pszennej;

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier kryształ i cukier waniliowy cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gładka i lśniąca, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 st.C. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na pół i naponczować np. sokiem pomarańczowym.

Masa jagodowa:
  • 3/4 l jagód;
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy;
  • 3 łyżki żelatyny;

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wody (około 6-7 łyżek) i odstawić, by napęczniała na około 5 minut. Jagody zmiksować razem z cukrami i zagotować. Kiedy się zagotują, zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do wystudzenia i lekkiego tężenia się.

Masa serowa:
  • 0,5 l schłodzonej śmietanki 30%;
  • 750 g sera białego;
  • 2 cukry waniliowe;
  • 8 łyżek cukru kryształu;
  • 6 łyżek żelatyny;
  • 5 łyżek dżemu jagodowego lub zmiksowanych jagód;

Żelatynę namoczyć w 12 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Ser zmielić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrami, dodać ser i dżem i wymieszać wszystko razem. Na koniec dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę i wymieszać.

Składanie ciasta:

Do wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą formy (tej, w której pieczony był biszkopt) wyłożyć jedną część biszkoptu. Biszkopt ten posmarować cieniutko warstwą masy serowej i wyłożyć na to tężejącą masę jagodową. Wyrównać i wstawić do zamrażarki, by masa szybko zastygła. Następnie na masę jagodową wyłożyć masę serową (trochę odłożyć na wierzch ciasta) i przykryć drugą częścią biszkopta. Wierzch ciasta posmarować cienko masą serową, posypać jagodami i wylać na wierzch tężejącą galaretkę jagodową lub inną o ulubionym smaku.


  



2 komentarze: