środa, 14 października 2015

Drożdżówki z wiśniami




Dawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:)
Przepis znalazłam u Mariny. Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki.





Ciasto drożdżowe:
  • 250 ml oleju;
  • 250 ml kefiru lub jogurtu;
  • 250 ml mleka;
  • 1 łyżka soli;
  • 2-3 łyżki cukru;
  • 2 żółtka;
  • 1 cukier waniliowy (8g);
  • 70g świeżych drożdży (lub 2 op.drożdży suszonych);
  • 1 kg mąki pszennej;


Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na bok, by zaczęły pracować i lekko podrosły.
W misce wymieszać olej, kefir lub jogurt, sól, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodać rozczyn i ponownie wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę (trochę zostawić do podsypania na stolnicę) i zarobić ciasto. Zarobione ciasto wyłożyć na posypaną resztą mąki stolnicę i dobrze je wyrobić na gładkie i lśniące. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe nie klei się do rąk. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie do bułeczek.


Nadzienie:

  • wydrylowane wiśnie świeże lub mrożone;
  • cukier kryształ;
Mrożone wiśnie należy rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru soku. 


Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść rękami, następnie przygotowujemy drożdżówki według własnej metody. Jeżeli chcesz, możesz zobaczyć w jaki sposób przygotowuje bułeczki Marina na swoim kanale. 
Każdą bułeczkę nadziewamy 1 łyżką wiśni i 1 łyżeczką cukru, dokładnie zalepiamy brzegi.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej zachowując odstępy (bułeczki jeszcze podrosną).  
Na koniec bułeczki należy posmarować żółtkiem rozmąconym z 2-3 łyżkami mleka.
Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180st.C.


Uwagi:
  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki użyte do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Używając suchych drożdży zwróć uwagę na jaką ilość mąki przeznaczona jest dana paczka.
  3. Marina twierdzi, że jeżeli jej zależy by ciasto szybciej rosło to daje 3 opakowania drożdży lub 2 opakowania drożdży i 1 łyżkę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.



2 komentarze: