Sernik zdecydowanie wart upieczenia! Waniliowy, na cieniutkim kruchym spodzie, posypany cukrem pudrem... raj dla podniebienia, mówię Wam! Jak dla mnie to koniecznie jeszcze raz do powtórzenia:)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na ciasto:
- 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej);
- 85 g margaryny;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 żółtka;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie);
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Składniki na masę serową:
- 1,25 kg białego sera;
- 7 jaj;
- 85g masła lub margaryny;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie);
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku (u mnie ten na 1/2 l mleka);
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa);
Wykonanie:
Rodzynki (jeżeli zamierzamy je dodać do sernika) należy zalać wrzącą wodą i odstawić na około 10 minut, następnie odcedzamy je z wody. Skórkę pomarańczową kandyzowaną kroimy w kostkę.
Ser biały trzykrotnie mielemy.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, stopniowo dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.
3/4 ciasta rozwałkować na spód formy wyłożonej pergaminem (ciasto ma być cieniutko rozwałkowane w blaszce o wymiarach 25x36 cm, ja użyłam mniejszej formy o wym. 25x33cm).
Na ciasto należy wyłożyć masę serową, wyrównać. Resztę ciasta w formie cieniutkich łatek ułożyć na masie serowej. Piec około 1 godziny w temperaturze 180st.C.
Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Rzeczywiście wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda ;)) zapiszę go sobie
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo puszysty i delikatny!
OdpowiedzUsuńŚwietny, pyszny serniczek. A serniki to ja kocham miłością ogromną!:)
OdpowiedzUsuńhehe ja też " kocham miłością ogromną " :)) więc musze wypróbować. Wygląda pysznie ! Pozdrawiam :)
Usuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńach jak ja kocham serniki!
Taki serniczek to ja mogę codziennie jeść:)
OdpowiedzUsuńSerniczek upieklam i jest pyszny. Od dzis moj faworyt. Polecam.
OdpowiedzUsuńTo też mój faworyt!!! Przepyszny sernik!!!
OdpowiedzUsuńDługo szukałam przepisu na dobry sernik. Wreszcie znalazłam tutaj:) Jest naprawdę pyszny!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik - bardzo dobry, zostanie ze mną na dłużej. Zamiast lepić małe łatki ciasta na wierzchu to starłam to ciasto na dużych oczkach i też fajnie wyszło :)
OdpowiedzUsuńSernik przepyszny , ciagle go pieke , przepis jak najbardziej trafiony, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiekę na zmianę z krakowskim sernikiem z MW, dziś
OdpowiedzUsuńwg Twojego przepisu serniczek się właśnie dopieka , i ślinka mi cieknie- taaak pachnie ;) , pozdrawiam i oczywiście przepis polecam!!! Bożena
Mogę tylko dołączyć do grona zachwyconych- zaniesiony na imprezkę- bardzo wychwalany :) , w moim domu często pieczony, ( zaraz będę wyciągać z piekarnika hehe) polecam wszystkim baaardzo! B.
OdpowiedzUsuń