wtorek, 22 stycznia 2013

Pyszny sernik




Sernik zdecydowanie wart upieczenia! Waniliowy, na cieniutkim kruchym spodzie, posypany cukrem pudrem... raj dla podniebienia, mówię Wam! Jak dla mnie to koniecznie jeszcze raz do powtórzenia:)
Przepis znalazłam tutaj.








 Składniki na ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej);
  • 85 g margaryny;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 żółtka;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie);

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.



Składniki na masę serową:
  • 1,25 kg białego sera;
  • 7 jaj;
  • 85g masła lub margaryny;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie);
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku (u mnie ten na 1/2 l mleka);
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa);

Wykonanie:
Rodzynki (jeżeli zamierzamy je dodać do sernika) należy zalać wrzącą wodą i odstawić na około 10 minut, następnie odcedzamy je z wody. Skórkę pomarańczową kandyzowaną kroimy w kostkę.
Ser biały trzykrotnie mielemy. 
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, stopniowo dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.

3/4 ciasta rozwałkować na spód formy wyłożonej pergaminem (ciasto ma być cieniutko rozwałkowane w blaszce o wymiarach 25x36 cm, ja użyłam mniejszej formy o wym. 25x33cm).
Na ciasto należy wyłożyć masę serową, wyrównać. Resztę ciasta w formie cieniutkich łatek ułożyć na masie serowej. Piec około 1 godziny w temperaturze 180st.C.
Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.


15 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda ;)) zapiszę go sobie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na bardzo puszysty i delikatny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny, pyszny serniczek. A serniki to ja kocham miłością ogromną!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe ja też " kocham miłością ogromną " :)) więc musze wypróbować. Wygląda pysznie ! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. wygląda obłędnie:)
    ach jak ja kocham serniki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki serniczek to ja mogę codziennie jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczek upieklam i jest pyszny. Od dzis moj faworyt. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. To też mój faworyt!!! Przepyszny sernik!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Długo szukałam przepisu na dobry sernik. Wreszcie znalazłam tutaj:) Jest naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam ten sernik - bardzo dobry, zostanie ze mną na dłużej. Zamiast lepić małe łatki ciasta na wierzchu to starłam to ciasto na dużych oczkach i też fajnie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik przepyszny , ciagle go pieke , przepis jak najbardziej trafiony, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekę na zmianę z krakowskim sernikiem z MW, dziś

    wg Twojego przepisu serniczek się właśnie dopieka , i ślinka mi cieknie- taaak pachnie ;) , pozdrawiam i oczywiście przepis polecam!!! Bożena

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogę tylko dołączyć do grona zachwyconych- zaniesiony na imprezkę- bardzo wychwalany :) , w moim domu często pieczony, ( zaraz będę wyciągać z piekarnika hehe) polecam wszystkim baaardzo! B.

    OdpowiedzUsuń