poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Syrop morelowy



W nawiązaniu do posta poniżej dokładam dzisiaj przepis na syrop morelowy - domowy. Doskonała alternatywa na pyszny soczek w zimie i nie tylko:) Wystarczy, że otworzymy słoik z syropem, wlejemy trochę do szklanki, szklankę wypełnimy do pełna przegotowaną lub mineralną wodą i już w domu pachnie latem:) Polecam:)





Składniki:
  • 2 kg moreli;
  • 1,5 l wody;
  • 5-6 szklanek cukru;

Morele umyć i wypestkować. Następnie owoce włożyć do garnka, zalać  wodą i gotować do miękkości. Kiedy owoce już się prawie rozpadają, należy je zmiksować razem z wodą, w której się gotowały. Do zmiksowanych owoców dodać cukier i gotować wszystko razem jeszcze 15 minut. Na początku gotowania może pojawić się pianka, ale po pewnym czasie powinna zniknąć. Jak nie zniknie to można zebrać ją łyżką. W czasie gotowania syrop należy mieszać. 
Po ugotowaniu syrop przecedzić przez gęste sito, następnie jeszcze gorący przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Zimne słoiki z syropem odstawić do ciemnego i chłodnego miejsca.





Inspiracja: Syrop morelowy


3 komentarze: