niedziela, 17 listopada 2013

Placek z makiem i masą orzechową


Ciasto z serii "przepisy ze starego zeszytu". Celowo zostawiłam nazwę ciasta "Placek z makiem i masą orzechową", bo przepis pod taką nazwą widnieje w moim ponad 20-letnim kajecie. Dzisiaj pewnie było by to ciasto makowe z kremem orzechowym:)
Ciasto jest bardzo smakowite, a świadczyć o tym może fakt, że mimo tylu lat nadal od czasu do czasu powraca na mój stół. Polecam Wam ten przepis.

Dzisiaj ciasto upieczone specjalnie na "Orzechowy Tydzień" organizowany przez Atinkę:)




Składniki na ciasto:


Makowe:
  • 6 jaj;
  • 200 g cukru pudru;
  • 300 g maku;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • kilka kropli aromatu migdałowego;
 Biszkoptowe:
  • 3 jaja;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

 Ciasto makowe:
Mak sparzyć, wystudzić i zmielić (2 razy w maszynce do mielenia na sicie o drobnych oczkach). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do czasu, aż będą puszyste i jasne. Dodać zmielony mak, proszek do pieczenia i olejek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przelać do przygotowanej formy i wyrównać.

Ciasto biszkoptowe:
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wykładać łyżką na surowe ciasto makowe, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni.
Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudzić.

Masa orzechowa:
  • 0,5 l mleka;
  • 120 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka);
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 200 g masła;
  • 120 g orzechów + 0,75 szklanki mleka:

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać 0,5 szklanki mleka z budyniem i mąką pszenną. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i wszystko razem zagotować. Pogotować około 2 minuty i odstawić do wystudzenia.
Orzechy  zmielić, mleko zagotować i wrzącym mlekiem zalać orzechy, wymieszać i wystudzić.
Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec dodać przygotowane orzechy, wymieszać.

W mojej wersji zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej.
Przełożone ciasto polać polewą czekoladową.


Moje uwagi:
Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku, krem jest wówczas smaczniejszy:)


Orzechowy Tydzień






19 komentarzy:

  1. Masa orzechowa ? Mak ? To jest to co lubię ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyyszne... Zwłaszcza orzechowy krem! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto cudownie wygląda :)
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. same pyszności w tym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda zarąbiście !!! wypróbuję ,przepis chowam ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli mak to już prawie świątecznie. Pysznie się zapowiada czytając opis. A zdjęcia mówią same za siebie. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak stare sprawdzone przepisy :) Bardzo mi sie podoba ta propozycja i ciesze się, ze przyłączyłaś się do zabawy:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, wygląda wspaniale :) Bardzo efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne ciasto na święta. Mak, orzechy :)
    Zapisuję sobie do mojego notesu z przepisami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Alinka, barzo dobre vyzerá :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeżeli chcę użyć maku z puszki - już taki gotowy, co muszę zmienić w przepisie odnośnie ciasta makowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że trzeba robić wszystko wg przepisu, tylko zamiast maku parzyć to na to miejsce dać mak z puszki. Przyznam się jednak, że nigdy nie robiłam tego ciasta z gotowej masy makowej.

      Usuń
    2. Odważę się spróbować z makiem 'gotowcem' - jednak trochę mniej pracy. Dam znać jak wyszło ;)

      Usuń
    3. Fajnie, czekam:) Mam nadzieję, że wyjdzie ok:)

      Usuń
  12. Jedna LYZKA proszku do pieczenia do ciasta makowego to nie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za dużo, bo mak jest ciężki. Proszku nie czuć, jeżeli się tego obawiasz.

      Usuń
  13. Czy można do ciasta makowego dać zwykły cukier i poprostu dłużej ubijac?

    OdpowiedzUsuń
  14. Keep this going please, great job!

    OdpowiedzUsuń