czwartek, 21 sierpnia 2014

Sok morelowy - domowy



Mówią, że soki są zdrowe, że pożywne, że mają dużo witamin i że trzeba je pić. I owszem, zgadzam się z tym jak najbardziej. Tylko, że do tych soków ze sklepowych półek to jakoś nie jestem przekonana. I może właśnie dlatego skusiłam się na przygotowanie tego soku. Morelowy, własnej roboty, o pięknym kolorze...aż się prosi, żeby go pić:) Pracy przy przygotowaniu tego pysznego soczku nie jest wiele, a smak...Jeżeli lubisz morele, to jestem pewna, że ten napój podbije Twoje serce:)
Przepis znalazłam tutaj.





Składniki:
  • 1 kg moreli;
  • 8 szklanek wody (1 szklanka to 250 ml);
  • 2 szklanki cukru kryształu;
  • woda mineralna (u mnie niegazowana);
 
 
Morele umyć i wypestkować. Do przygotowanych owoców dodać 4 szklanki wody i gotować do momentu, aż morele prawie się rozpadną. Następnie morele te zmiksować razem z wodą, w której się gotowały. Do zmiksowanych owoców dodać cukier i resztę wody (pozostałe 4 szklanki), wymieszać i zagotować. Chwilkę pogotować.
Przestudzony napój przefiltrować (najlepiej przez kilkukrotnie złożoną gazę). Do przefiltrowanego napoju dolać wodę mineralną w takiej ilości, aż uzyskamy odpowiednią słodycz napoju.




3 komentarze:

  1. Domowy soczek, świetna sprawa. Z moreli nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, ja też nie kupuję soków gotowych. Robię w domu. Masz rację domowe, najlepsze. A morele bardzo lubię. Dobry pomysł na sok z tych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor i jedne z moich ulubionych owoców, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń