piątek, 25 kwietnia 2014

Muffiny kawowe z krówką




Rozpływają się w buzi:) 







Składniki na 12 muffinek:
  • 120 g miękkiego masła;
  • 130 g brązowego cukru (dałam cukier kryształ);
  • 2 jajka;
  • 200 g mąki pszennej;
  • 100 g zmielonych migdałów;
  • 125 ml mleka;
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 1/2 opakow. suszonych drożdży;
  • szczypta soli;
  • 12 cukierków "krówek" lub innych karmelowych (miękkich);
 
 
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać jaja-jedno po drugim. Następnie dodać kawę (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody), mąkę, drożdże, zmielone migdały, sól i mleko. Składniki zamieszać.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki wlać po trochę ciasta, następnie włożyć po jednym cukierku. Cukierki zakryć ciastem. Muffiny piec w 180oC przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić je na minimum 10 minut, żeby przestygły. Muffinki wyłożyć z formy i ozdobić. Ja roztopiłam kilka krówek i polałam muffinki, posypałam posiekanymi migdałami.



Składniki na krem:
  • 1 puszka masy krówkowej (około 560g);
  • 500 g serka mascarpone;

Wykonanie:
Masę krówkową (o temperaturze pokojowej) zmiksować z serkiem mascarpone na jednolity krem. Gotowym kremem udekorować muffiny.  Odstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia.













3 komentarze: