Rozpływają się w buzi:)
Składniki na 12 muffinek:
- 120 g miękkiego masła;
- 130 g brązowego cukru (dałam cukier kryształ);
- 2 jajka;
- 200 g mąki pszennej;
- 100 g zmielonych migdałów;
- 125 ml mleka;
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- 1/2 opakow. suszonych drożdży;
- szczypta soli;
- 12 cukierków "krówek" lub innych karmelowych (miękkich);
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać
jaja-jedno po drugim. Następnie dodać kawę (rozpuszczoną w odrobinie
gorącej wody), mąkę, drożdże, zmielone migdały, sól i mleko. Składniki
zamieszać.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do
każdej papilotki wlać po trochę ciasta, następnie włożyć po jednym
cukierku. Cukierki zakryć ciastem. Muffiny piec w 180oC przez
20-25 minut. Po upieczeniu odstawić je na minimum 10 minut, żeby
przestygły. Muffinki wyłożyć z formy i ozdobić. Ja roztopiłam kilka
krówek i polałam muffinki, posypałam posiekanymi migdałami.
Składniki na krem:
- 1 puszka masy krówkowej (około 560g);
- 500 g serka mascarpone;
Wykonanie:
Masę krówkową (o temperaturze pokojowej) zmiksować z serkiem mascarpone na jednolity krem. Gotowym kremem udekorować muffiny. Odstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia.
mniammm...wypróbuję :)))
OdpowiedzUsuńcudowne!
OdpowiedzUsuńBoskie! I to wnętrze...mmmm :)
OdpowiedzUsuń