poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Ciastko francuskie z kremem malinowym



Lekkie, smaczne, do kawki na jeden kęs:)





Składniki na ciasto:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego;
  • białko z 1 jaja;

Ciasto rozmrozić (jeżeli używasz mrożonego), nakłuć widelcem po całej powierzchni i pokroić na kwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta. Rogi te wcześniej posmarować białkiem, by się zlepiły. Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do temperatury 200-210 st.C piekarnika i piec około 15 minut. Trzeba obserwować by się za bardzo nie spiekły. Ciastka mają być w kolorze złota, a nie mocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia.


Składniki na krem:
  • 330 ml śmietany 30%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 2 galaretki malinowe;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;

Galaretki rozrobić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na w miarę sztywny krem. Chłodną galaretkę wlewać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując.
Gotowym, lekko tężejącym kremem nadziewać upieczone wcześniej ciastka. Ciastka najlepiej jest nadziewać przy pomocy worka cukierniczego.
Na koniec ciastka posypać cukrem pudrem.



3 komentarze: