poniedziałek, 31 marca 2014

Sernik z bezą orzechową



Jeden z najlepszych serników jakie do tej pory jadłam. Pyszny, kremowy i wilgotny ser, a na wierzchu beza orzechowa. Warto ten przepis wypróbować. Jestem pewna, że u mnie na Święta Wielkanocne pojawi się na stole:) A u Was?:)
Przepis Pani Ewy Wachowicz. Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam.






Składniki na formę o wymiarach: 35x25 cm.


Składniki na spód ciasta:
  • 300 g mąki pszennej;
  • 100 g cukru pudru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 100 g masła;
  • 1 łyżka smalcu;
  • 2 żółtka;
  • 1 jajo;

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować na wielkość spodu formy i wyłożyć je na papier. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić.


Składniki na masę serową:
  • 1,25 kg białego sera (zmielonego);
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 80 g budyniu śmietankowego w proszku;
  • 1 szklanka śmietany 30%;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka oleju;
  • 2 jaja;
  • 4 żółtka;

Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować (1 minutę), tak aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Masę serową wylać na podpieczony spód.


Składniki na bezę orzechową:
  • 6 białek;
  • szczypta soli;
  • 150 g cukru kryształu;
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 łyżka bułki tartej;

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na masie serowej.

Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 1,20 godz. Po upieczeniu sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem.


Serniki dla Miksera - edycja 1.14




2 komentarze:

  1. Rzeczywiście świetnie się prezentuje. Zapisuję i mam nadzieję, że niedługo uda mi się go zrobić!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. chowam przepis ,wypróbuję ...

    OdpowiedzUsuń