sobota, 14 grudnia 2013

Orzechowa kokosanka z jabłkami



Kolejne pyszne ciasto o dziwacznej nazwie:) Ciasto zawiera w sobie i orzechy i kokos i jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:)




Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm:

Ciasto orzechowe:
  • 12 żółtek;
  • 4 białka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 200 g mielonych włoskich orzechów;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż białka będą lśniące i cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać. Na koniec dodać zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto orzechowe i delikatnie wyrównać na całej powierzchni.

Ciasto kokosowe:
  • 8 białek;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni.
Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek;
  • 1 łyżka masła;
  • 3-4 łyżki wody;
  • 1 galaretka cytrynowa;
  • 1 opakowanie biszkoptów; 

Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty.

Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka);
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  • 200-250 g masła;
 
400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę i budyń (można też 2 żółtka) wymieszać z pozostałym mlekiem. Do gotującego się mleka wlać mleko z pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu.
Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.

Moje uwagi:
  1. Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy się tzw. kożuch.
  2. Budyń studzę razem z masłem:) Oznacza to, że obok naczynia z budyniem kładę masło. Kiedy budyń jest chłodny, masło ma bardzo podobną temperaturę do budyniu. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że krem podczas ucierania się nie zwarzy:)

8 komentarzy:

  1. Kokosowe ciasta zawsze mnie oczarowują. Chętnię spróbuję i tego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasto:D na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie pysznie. Nie przeszłabym obojętnie obok takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto zrobilam alem nie wyszlo jak w przepisie.Masa kokosowa wtopila sie w ciasto ciemne.Ogolnie ciasto smaczne ale moim zdnaniem trzeba chyba ciemne ciasto podpiec troche a nastepnie na nie wylac ciasto kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Połaczenie kokosu z jabłkami zawsze pasuje.Brawo wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń