czwartek, 12 grudnia 2013

Wspaniały sernik


Przepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:)
Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek"





Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm:
  • 1,5 kg sera białego półtłustego;
  • 13 jajek;
  • 500 g cukru pudru;
  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków;
  • 100 g masła;
  • 3 łyżki grysiku (nie gotowany);
  • 1 cukier waniliowy;
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa);
  • kilka kropel zapachu cytrynowego lub pomarańczowego (opcjonalnie);


Ser zemleć dwa razy. Przy drugim mieleniu sera zemleć również ugotowane i wystudzone ziemniaki. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i całość zmiksować. Następnie dodać ser, ziemniaki, grysik i cukier waniliowy, bakalie, ponownie wszystko razem zmiksować. 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.



Moje uwagi:

1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach i zmielić. Mimo dodatkowej pracy, jaką jest mielenie sera, wierzcie mi, że ten czas warto poświęcić dla efektów upieczonego ciasta:) Czasami korzystam z gotowego mielonego sera, ale tylko wówczas gdy zmielony ser ma konsystencję sera zmielonego w domu. Nie używam serów z wiaderek, które często są bardzo rzadkie.

2. Rodzynki przed włożeniem do masy serowej warto zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić, dobrze osuszyć w papierowym ręczniku, a przed włożeniem do masy serowej delikatnie obtoczyć w mące.

3. Wiem, że będzie się Wam wydawało, że w przepisie jest podane bardzo dużo cukru (500g). To nie jest dużo zwłaszcza, że w oryginale podane jest 600g. Do sernika idzie bardzo dużo sera i ziemniaki, zatem sernik nie jest za słodki.

4. W oryginalnym przepisie podane jest, by formę wysmarować jedynie tłuszczem i posypać bułką tartą, ale ja dla pewności zamiast tego, wykładam formę papierem do pieczenia. Zawsze to łatwiej sernik wyłożyć z formy:)


7 komentarzy:

  1. Pamiętam jak moja babcia robiła taki prawdziwy sernik na swojskich jajach i serze. Niezapomniany smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik bez spodu nie ma sobie równych. A ten Twój z bakaliami...super. Pychota. I taki wyrośnięty i równiutki. Piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, bardzo puszysty:D

    OdpowiedzUsuń
  4. mam ochotę upiec go na święta ,tylko czy mój będzie też taki ? :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. i taki lubię najbardziej! obłędny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik godny wypróbowania,myślę,że zawita u mnie na stole w sylwestra-pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń