sobota, 3 sierpnia 2013

Kopciuszek

Tym razem zaglądnęłam do książki siostry Anastazji " 100 nowych ciast". Zaglądnęłam i ... upiekłam Kopciuszka. Pyszne ciasto, delikatne i zarazem mocne od rumu. Polecam to ciacho!
Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam. M.in. nasączyłam biszkopty herbatą z rumem:)

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je 7 lat temu, kiedy zaczynałam prowadzić mojego poprzedniego bloga "Pysznie, pyszniutko":) Jacież... ale ten czas leci:) 




Biszkopt jasny:

Składniki:
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie, bo w przepisie nie było);
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-1800C ok. 30-40 minut.

Biszkopt z makiem:

Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.

Masa budyniowa:

Składniki:
  • 1/2 l mleka;
  • 1 budyń waniliowy bez cukru;
  • 1/2 szklanki cukru kryształu;
  • 1 kostka masła;
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

Masa śmietanowa:

Składniki:
  • 1/2 l śmietany kremówki;
  • 1 galaretka czerwona;
  • 1-2 łyżki cukru pudru;
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.

Dodatki:
  • 3 paczki herbatników szkolnych;
  • 3/4 szklanki rumu;
  • polewa;
Przełożenie ciasta:

Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa.

18 komentarzy:

  1. Czy można zrobić makowiec japoński z gotowego maku z puszki ? Od kilku lat zabieram się za niego i do tej pory nie zrobiłam,a u Ciebie wygląda niezwykle apetycznie.Kocham mak miłością niezmienną w postaci tortów często robię z przeróżnymi kremami,ale jakoś ten z jabłkami przechodzi mi koło nosa.Proszę o wskazówki.Pozdrawiam.Majka J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy makowiec japoński można przygotować z maku z puszki, nigdy nie próbowałam:( Wydaje mi się, że można zaryzykować, tylko wówczas dała bym mniej cukru pudru, bo z tego co wiem, to mak z puszki jest już słodki. Wiem, że jeszcze jest gotowy do użycia mak w opakowaniach takich jak bakalie.

      Usuń
    2. Jeśli mogę się "wtrącić":) to rzeczywiście ten mak z puszki jest słodki. Robiłam kiedyś taki makowiec "na łatwiznę" i wyszedł bardzo dobry. Ale może raczej nie dodawać zbyt dużo cukru pudru. Moim błędem było to, że posypałam z wierzchu właśnie cukrem pudrem i było tego za dużo. Ale to sprawa kubków smakowych: jedni lubią bardzo słodkie inni mniej słodkie. Chyba trzeba robić metodą prób i błędów. Pozdrawiam obie Panie :)

      Usuń
  2. Sporo słyszałam o książkach siostry Anastazji i chyba się w końcu skuszę na początek na jakąś jedną:) Możesz polecić swoją ulubioną? Wiem, że jest ich kilka na rynku i są to nie tylko ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię "100 nowych ciast", ale ostatnio widziałam w księgarni nową książkę Siostry Anastazji. Tytułu nie pamiętam, ale wiem, że są w niej zebrane prawie wszystkie przepisy na ciasta z jej poprzednich książek. Myślę, że warto ją kupić, jeśli nie masz jeszcze żadnej książki tej autorki.

      Usuń
  3. to znaczy,że już jest sparzony i zmielony ?Majka J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Jezeli chodzi o ten przepis to tam pisze zeby dodac pol szkl.suchego maku

      Usuń
    3. Tak, suchego. Sorki za ten komentarz, to miało być nie pod tym przepisem:( Już usuwam.

      Usuń
  4. Dziękuję za wskazowki maku będę szukać,żeby nie musieć kręcić przez maszynkę.To właśnie jest ten jedyny feler jaki posiada mak -parzenie i mieleniemPozdrawiammMajka j.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe ciasto! Przepisy siostry Anastazji są dość skomplikowane i czasochłonne ale smak wynagradza włożony trud :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dodając suchy mak ,mąki trzeba ująć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie ujmuję mąki, daję tyle samo co do biszkoptu jasnego.

      Usuń
    2. serdecznie dziękuję :)))

      Usuń
  7. Ser jeśli okaże się zbyt rzadki-mowa o tym z wiaderka-nie powoduje najmniejszego problemu ,gdy w miejsce 4 jaj wbije sie 6 :) Przetestowane juz nie raz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzeba pamietac ze galaretke z woda trzeba podgrzac, bo samo polaczenie i wymieszanie nic nie daje bo zostaja grudki;)) taka refleksja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyglada i nie trudne . Napewno zrobie na urodziny wnuczki no bez alkoholu .
    Pozdrawiam A Sienkiewicz

    OdpowiedzUsuń