Drożdżowe, puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka ciepłego mleka;
- 2 łyżki oleju;
- 1 jajko;
- 1 żółtko;
- 5 dkg drożdży;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżeczki cukru;
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do roztartych drożdży dodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki).
Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki). Ciasto zawijać na kształt rogalika. Bułeczkę należy posmarować białkiem i posypać ziołami (np. prowansalskie). Piec w temperaturze 1800C do chwili, aż się zrumienią.
Wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńKusisz smakami:)
OdpowiedzUsuńPrzepis baaarrrrdddzzzzoooo apetyczny musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo jest raczej przepis na bułkę z parówką a nie na hot doga.
OdpowiedzUsuń