niedziela, 11 sierpnia 2013

Hot dogi na domowy sposób:)


Drożdżowe, puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam.





Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej;
  • 1 szklanka ciepłego mleka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko;
  • 5 dkg drożdży;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżeczki cukru;


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do roztartych drożdży dodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki).
Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki). Ciasto zawijać na kształt rogalika. Bułeczkę należy posmarować białkiem i posypać ziołami (np. prowansalskie). Piec w temperaturze 1800C do chwili, aż się zrumienią.

4 komentarze:

  1. Wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz smakami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis baaarrrrdddzzzzoooo apetyczny musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest raczej przepis na bułkę z parówką a nie na hot doga.

    OdpowiedzUsuń