sobota, 10 marca 2012

Łącki przekładaniec




Kolejne ciasto z książki "100 nowych ciast" siostry Anastazji. Ciasto to piekłam dosyć dawno temu, ale mimo to pamiętam, że było wyśmienite. Pamiętam też, że po kilku dniach: dwóch może trzech, w smaku było jeszcze lepsze niż po upieczeniu. Smak ciasta nabrał barw:)




  



  • Upiec cienki biszkopt z dodatkiem kakao.

Składniki na ciasto orzechowe:
  • 250 g orzechów grubo krojonych;
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 łyżka płynnego miodu;
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180oC przez około 30 minut.


Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 5 żółtek;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 300 g masła;

Wykonanie:
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu.


Dodatkowo:
  • 500 g suszonych śliwek bez pestek;

Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski.


Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką.


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam w formie o wymiarach 33 x 23 cm, ale można też troszeczkę większej formy użyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to orzechy?

    OdpowiedzUsuń