Kolejne ciasto z książki "100 nowych ciast" siostry
Anastazji. Ciasto to piekłam dosyć dawno temu, ale mimo to pamiętam, że
było wyśmienite. Pamiętam też, że po kilku dniach: dwóch może trzech, w
smaku było jeszcze lepsze niż po upieczeniu. Smak ciasta nabrał barw:)
- Upiec cienki biszkopt z dodatkiem kakao.
Składniki na ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów grubo krojonych;
- 5 jajek;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 łyżka płynnego miodu;
- 1 łyżka czubata mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180oC przez około 30 minut.
Składniki na krem:
- 0,5 l mleka;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 5 żółtek;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 300 g masła;
Wykonanie:
Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu.
Dodatkowo:
- 500 g suszonych śliwek bez pestek;
Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową lub tężejącą galaretką.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie o wymiarach 33 x 23 cm, ale można też troszeczkę większej formy użyć.
OdpowiedzUsuńJakie to orzechy?
OdpowiedzUsuńOrzechy włoskie
UsuńNie mogę użyć alkoholu do moczenia śliwek, czym mogę go zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Chodzi o to, żeby śliwki zmiękły. Chociaż wtedy już nie będzie takiego posmaku w cieście jak przy użyciu alkoholu.
Usuń