czwartek, 8 listopada 2012

Babcina szarlotka - najlepsza

Szarlotka... to pyszne kruche ciasto, jabłka, cynamon... I ten cudowny zapach w domu, który unosi się podczas jej pieczenia. Kiedyś na jakimś wykładzie pewna pani powiedziała: "Dziewczyny, pamiętajcie! Jak chcecie, by mąż był szczęśliwy i zadowolony, niech czuje zapach szarlotki wracając z pracy do domu":) Jak tam z tymi mężami czującymi świeżą szarlotkę w domu jest to nie wiem, ale wiem jedno: mnie zapach pieczonej szarlotki zawsze kojarzy się z ciepłym domem i kochającą babcią:) I właśnie dlatego skusiłam się na szarlotkę Kasi:)

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 jajka;
  • 16 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią);
  • 3-4 łyżki mleka;
  • 160 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej);
Wykonanie:
  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać mleko i jajka i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę lub wałek, obtoczyć w mące pszennej, przekroić na pół i rozwałkować na papierze do pieczenia (wielkości blaszki - 25x28 cm) dwa placki. Jeden placek przełożyć z papierem do blaszki, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 st.C.

Składniki na nadzienie:
  • 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta);
  • 1/3 szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka są zbyt kwaśne);
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią;
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 40 g masła;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie);
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla lub garnka, dolać 1/4 szklanki wody, dodać resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Jabłka poddusić mieszając od czasu do czasu (jabłka powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze około 1 minuty i odstawić do przestudzenia.Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można je teraz dosłodzić.
 
Na podpieczony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka przełożyć drugi rozwałkowany placek (razem z papierem - papier ma być na wierzchu:)), lekko docisnąć do jabłek i delikatnie ściągnąć papier. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180 st.C. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z blaszki i polukrować lub posypać cukrem pudrem.
 
Dodatkowo:
  •  cukier puder (około 2 szklanki);
  • odrobina gorącej przegotowanej wody lub sok z cytryny;
Wykonanie:
Cukier puder i wodę (lub sok z cytryny) wymieszać dobrze mikserem na gładką polewę. Gotowym lukrem pomalować wierzch ciasta.
 

8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię szarlotki, więc ta tez na pewno by mi smakowała( mój mąż przeciwnie nie przepada za jabłecznikami)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham szarlotkę :)i chyba upiekę na weekend bo mam sporo jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ją. Robiłam też i bardzo, bardzo nam posmakowała :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka wyszła, tak jak napisałaś, idealnie babcina, jak kiedyś robiła mi moja babcia. Pysznie smakowała na ciepło jeszcze i z dodatkiem gałki sorbetu (ja dodałam malinowy z grycana, bo kocham połączenie malin i jabłek)

    OdpowiedzUsuń