poniedziałek, 5 listopada 2012

Kokosowe drożdżówki z czekoladą

Pyszne!!! Puszyste, delikatne, z lekką nutą kokosu, a do tego nutella czekoladowa (u mnie:)). Raj dla podniebienia. Nie wiem, czy Wy, ale ja za tydzień piekę te drożdżówki ponownie:)
Przepis znalazłam tutaj.


Składniki na 15 drożdżówek:
  • 300 ml mleka kokosowego;
  • 21 g świeżych drożdży;
  • 1 łyżeczka  + 80 g cukru;
  • 450-500 g mąki pszennej;
  • 75 g masła;
  • 1 jajko;
  • szczypta soli;
Składniki na nadzienie:
  • nutella czekoladowa lub 100 g czekolady mlecznej;
 Składniki na polewę:
  • 30 g masła;
  • 1 łyżka cukru;
  • 80 ml mleka kokosowego;
  • cukier puder do posypania;

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 100 ml mleka kokosowego, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól, zrobić dołek w środku. Masło rozpuścić, wymieszać z 200 ml mleka kokosowego i z cukrem. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści, schłodzić mieszankę do temperatury pokojowej. Do przygotowanej miski z mąką dodać drożdże, jajo i mieszankę i zagnieść ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione (gładkie). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść i podzielić na 15 równych części. Każdą część ciasta rozgnieść na niezbyt cienki placek, na środek ułożyć 1 kostkę czekolady lub 1 łyżeczkę nutelli, zlepić jak pierożka i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem pergaminowym. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
30 g masła roztopić, dodać 80 ml mleka kokosowego oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać do czasu aż cukier się rozpuści, lekko ostudzić.
Polewą ostrożnie polać wyrośnięte bułeczki. Drożdżówki piec w 175 st.C około 20-30 minut.
Po upieczeniu drożdżówki lekko przestudzić, wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło.






Uwaga:
1. Pamiętaj, by składniki na ciasto drożdżowe miały temperaturę pokojową ( składniki wyłóż wcześniej z lodówki);
2. Jeżeli drożdżówki robisz z nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona, a nie twarda.
3. Do ciasta dodałam kilka kropli olejku kokosowego, wówczas drożdżówki mają bardziej intensywny zapach kokosu.
4. Moich drożdżówek nie zdążyłam posypać cukrem pudrem, zniknęły w błyskawicznym tempie:)



11 komentarzy:

  1. ojej robiłam raz takie z mleczkiem kokosowym- są bajkowe i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne są Alinko. No i to nadzienie z nutelli, super po prostu !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, looks very fluffy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne!
    puszyste,śliczniutkie i mięciutkie:) w sam raz na śniadanko mmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają rewelacyjnie, pewnie i tak smakują
    pozdrawiam
    "turkus"

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taka na śniadanie z kakao.Idealne są.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie wyglądają, a pewnie smakują obłednie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś je upiekłam z nutellą i są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń