wtorek, 26 czerwca 2012

Truskawki z budyniem na drożdżowym cieście

Winne, smaczne, nie słodkie i wilgotne. Pycha! I Tobie też będzie smakować, jeśli to ciasto poskładasz w jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)"


A moje ciasto składało się:
  • z ulubionego drożdżowego - tutaj;
  • z 1 l budyniu waniliowego ugotowanego na 0,75 l mleka i 2 łyżkach cukru;
  • truskawek;
  • kruszonki zrobionej z 50 g masła, 70 g cukru kryształu i 70 g mąki krupczatki.
Ciasto drożdżowe przygotowałam według przepisu, odstawiłam do wyrośnięcia, następnie lekko zagniotłam je jeszcze raz i wyłożyłam na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym. Ciasto odstawiłam jeszcze raz na chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Po około 15 minutach na ciasto wyłożyłam ugotowany ciepły (nie gorący!) budyń, lekko rozsmarowałam. Na budyń wyłożyłam umyte i odszypułkowane truskawki, które następnie posypałam kruszonką. Ciasto piekłam około 45 minut w 180st.C. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
 


4 komentarze:

  1. Piękne ciasto Alinko. Uwielbiam ciasta z truskawkami. A Twoje wygląda znakomicie.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno pychaaaaaa:D budyń, kruszonka, drożdże i truskawki ajajajaja:D

    OdpowiedzUsuń
  3. o jakie świetne :)) i wszystko co lubie w jednym

    OdpowiedzUsuń