poniedziałek, 28 maja 2012

Mus pomarańczowy

Mus ten wypatrzyłam na ulubionym tureckim blogu, którego niestety już nie ma:( Ubolewam nad tym bardzo, bo blog był i kolorowy i smaczny:)
Mus jest bardzo delikatny i leciutko piankowy i prawdziwie pomarańczowy:) Ślicznie wygląda i robi wrażenie na gościach w chwili "wjazdu" na stół. Polecam.


Składniki:
  • 1 litr świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego;
  • 2 żółtka;
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
  • cukier kryształ do smaku;
  • białka z 2 jaj ubite na sztywną pianę;
  • skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy;
 Dekoracja:
  • cieniutkie plastry pomarańczy;
  • kandyzowane wiśnie;
Wykonanie:
Sok, żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotować około 4 minut. Mieszając, wystudzić ugotowany krem.
Do wystudzonego kremu dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do pucharków lub małych szklaneczek. Udekorować plastrem pomarańczy, wisienką i listkiem mięty.


Moje uwagi:
Pamiętajmy, aby przed użyciem sparzyć jajka. Wkładam jajka na sitko i przelewam je wodą o temperaturze około 70-80 st.C.


8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda:) Robiłam kiedyś coś podobnego tylko z cytryny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj cytrynowy też musiał być pyszny:)

      Usuń
  2. Ależ smakowicie wygląda! I jakie piękne kolorki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Alinko, przepiękny ten mus i wyśmienite smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny! Ma cudowny kolor i pewnie smakuje bosko,co?
    Pozdrawiam Alinko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten plasterek pomarańczy na górze... Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń