wtorek, 27 marca 2012

Sernik ze śliwkami

W moich ustach się rozpływał:) I jestem pewna, że w przyszłym sezonie śliwkowym pojawi się na moim stole jeszcze raz i jeszcze raz... Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Grażyna B.



Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 12,5 dkg margaryny lub masła;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 żółtka;
Margarynę (masło) z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, proszek do  pieczenia oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto na pół godziny włożyć do lodówki, a następnie rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 10-15 minut w temperaturze 200oC.

Masa serowa:
  • 1 kg białego sera;
  • 20 dkg cukru pudru;
  • 1,5 szklanki śmietany 30%;
  • 1 budyń waniliowy;
  • 5 jajek;
  • szczypta soli;
Ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać zmielony ser oraz proszek budyniowy, wszystko razem dokładnie zmiksować. Następnie ubić śmietanę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Z białek, z dodatkiem szczypty soli, ubić pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.

Dodatkowo:
  • 1 kg śliwek;
  • 10 dkg zmielonych migdałów;
  • 10 dkg pokruszonych biszkoptów;
Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie serowej. Migdały wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i posypać śliwki. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. O mniam! Też robiłam podobny,jejku jaki był smaczny. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Excellеnt аrticle! We arе linkіng to this pаrtiсularly
    greаt аrticle on оur website. Kеep up the gοod writing.
    Feel free to surf my webpage ... lån penge nu

    OdpowiedzUsuń