sobota, 3 marca 2012

Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami

Kolejne dobre muffinki:) Najlepsze po kilku dniach, ale pod warunkiem że przechowane w foliowej torebce:) Robią się wówczas wilgotne i "zalatują" wiśniami. Muffinki upiekłam dzięki Dorotus , bo u niej znalazłam przepis.



Składniki na 12 muffinek:
  • 1 szklanka odpestkowanych świeżych lub mrożonych wiśni;
  • 2 szklanki mąki;
  • 1/4 szklanki kakao;
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2/3 szklanki drobnego cukru;
  • 100 g gorzkiej posiekanej czekolady;
  • 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego;
  • 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu);
  • 2 jajka (roztrzepane);
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim zaś składniki mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto jest dosyć gęste). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 200oC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz