sobota, 3 marca 2012

Kawowa panna cotta

Przepyszna!!! Delikatność śmietanki i lekki posmak kawy same mówią za siebie:) Zdecydowanie polecam ten deser:) Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia".



Składniki na 4-6 porcji:
  • 15 g żelatyny;
  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%;
  • 50 g cukru pudru;
  • 150 ml mocnej kawy;
  • 4 łyżki likieru kawowego;
Wykonanie:
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą i zostawiamy na 5 minut, by napęczniała. Śmietankę i cukier podgrzewamy w niedużym garnku, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec wlewamy kawę i likier kawowy, mieszamy i odstawiamy z ognia. Małe foremki lub jedną większą opłukujemy zimną wodą i napełniamy kawowym musem. Chłodzimy, dopóki nie stężeje (min. 4 godziny). Przed podaniem formę zanurzamy w gorącej wodzie i wyjmujemy galaretki na talerzyki deserowe lib szklaną paterę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz