środa, 25 czerwca 2014

Truskawkowe rafaello



Bardzo smaczne ciasto. Smaczne i do tego pięknie się prezentuje na talerzu. Gości zachwyci, jestem tego pewna:) Warto wypróbować ten przepis, ja jeszcze będę do niego wracać:)





Składniki na formę o wym: 33x22 cm.

Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jaja;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić.


Krem truskawkowy:
  • 800 g truskawek;
  • 250 ml śmietanki 30%;
  • 2 galaretki truskawkowe;

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu na opakowaniu) i lekko przestudzić. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Połowę truskawek pokroić na kawałki, resztę owoców zmiksować. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać zmiksowane truskawki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone  ( o letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł.


Krem adwokatowy:
  • 250 ml śmietanki 30%;
  • 1 śmietana w proszku "Śnieżka";
  • 125 ml adwokata;
  • 80 g ciastek biszkoptowych;
  • 50 g białej czekolady;
  • 4 łyżki wiórków kokosowych;
  • 2 łyżeczki żelatyny;

Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki w "gorącej kąpieli". Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z "Śnieżką", następnie cały czas miksując na małych obrotach miksera dodawać kolejno adwokat, czekoladę i pokruszone biszkopty i wiórka kokosowe. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wyłożyć na krem truskawkowy, wyrównać i ciasto ponownie włożyć do lodówki.


Krem śmietanowy:
  • 500 ml śmietanki 30%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżeczki żelatyny;

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać żelatynę, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na krem adwokatowy. Powierzchnię ciasta wyrównać.

100 g płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Płatkami posypać wierzch ciasta.

Moje uwagi:
Upieczony i przestudzony biszkopt dobrze jest włożyć ponownie do formy, w której wcześniej był pieczony. Następnie wykładać kolejne warstwy kremu. Kiedy ciasto mamy w formie to jest większe prawdopodobieństwo, że kolejno wykładane na ciasto kremy nie "popłyną".



10 komentarzy:

  1. w jakiej formie upiec ? w tortownicy ???

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie. Z takim przełożeniem musi smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PRZEPIĘKNE CIACHO;) BARDZO FAJNY PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I ŚMIETANOWYM KREMEM:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  4. C.waniliowy małe opakowanie? Łyżeczki żelatyny płaskie czy z czubkiem? Całą formę wykładamy papierem czy tylko spód? Podane wymiary formy są mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być małe, może być większe. Łyżeczki żelatyny płaskie, formę wykładasz wg własnych upodobań ( ja tylko spód), wymiary formy mierzone są na spodzie.

      Usuń
  5. Bardzo delikatne i smaczne . Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne 👌 Dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń