środa, 29 lutego 2012

Szarlotka na cieście kruchym

Tak na prawdę to ten przepis przewinął się już wiele razy na różnych stronach internetowych i wiele osób to ciasto już piekło. Szarlotka była chwalona i chwalona i ja również podzielam zdanie moich poprzedników i też te szarlotkę chwalę... Cóż tu dużo mówić? To ciasto z jabłkami jest najpyszniejsze spośród wszystkich jakie do tej pory jadłam!!! Do upieczenia tej pięknej szarlotki zainspirowała mnie Dorotus, a autorką przepisu jest kolejna mistrzyni w pieczeniu Bajaderka Polecam Wam te szarlotkę, na prawdę warto ją upiec!


 Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 375 g masła;
  • 6 dużych żółtek;
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany;
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę.
Składniki na nadzienie:
  • 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w półplasterki;
  • 1/4 szklanki wody;
  • 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze);
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
Ponadto:
  • kilka łyżek bułki tartej;
  • cukier puder do posypania;
Wykonanie:
Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez dwie minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.
Piekarnik należy nagrzać do 180oC. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy rozwałkować jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć przygotowane jabłka i wyłożyć na nie rozwałkowaną drugą część ciasta (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Szarlotkę lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. dostałam ślinotoku, jaką mąkę użyć do ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka pszenna lub pszenna tortowa, ja używałam i takiej i takiej:)

      Usuń
  2. Bardzo dziękuje ci za przepis szarlotka wyszła doskonale a robiłem ją pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń