środa, 29 lutego 2012

Cytrynowy sernik

Przepis na serniczek znalazłam u Atinki , która pomysł zaczerpnęła od Joanny:) To tak po nitce do kłębka:) Sernik jest bardzo dobry, dużo cytrynowej nuty dodaje mu glazura mocno cytrynowa.



Składniki na spód:
  • 142 g zmielonych ciasteczek typu Digestive;
  • 4 łyżki stopionego masła;
Pokruszone ciastka (zmieliłam je w malakserze) wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut. Piec w temperaturze 1630C przez 15-18 minut. Wystudzić do uzyskania pokojowej temperatury (około 30 minut).
Składniki na masę serową:
  • 1 i 1/4 szklanki cukru;
  • 680 g sera śmietankowego (za przykładem Atinki dałam też jak i ona serek wiaderkowy);
  • 1 łyżka otartej skórki cytrynowej;
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego;
  • 4 duże jajka ( o pokojowej temperaturze);
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1/2 szklanki śmietany kremowej 36-40%;
Cytrynowa glazura:
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • 2 duże jajka;
  • 1 żółtko;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczkę;
  • 1 łyżka śmietany 36-40%;
  • szczypta soli;
Dodatkowo:
  • kartki z gazety typu "Wyborcza";
Wykonanie masy serowej:
Zmiksować 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową i dodać to do pozostałego cukru. Ser lekko ubić (około 5 sekund), a następnie dodać cukier ze skórką i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Potem dodać jajka (po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię i sól. Mieszać krótko-około 5 sekund. Na koniec dodać śmietanę kremówkę, lekko wymieszać i gotową masę wylać na podpieczony wcześniej spód.
Przygotować gazety: kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pól. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą, położyć na nich cś ciężkiego, by nie wypływały i moczyć.
Piekarnik nagrzać do 250oC. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Piekarnik wystudzić do 160oC. Opaski z gazety zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć mokrymi formę i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sernik wystudzić najpierw przez około 1 godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, potem studzić jeszcze minimum 2 godziny.
Wykonanie glazury:
W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny (nie dopuszcvzając do zagotowania). W misce ubić widelcem jajka z żółtkiem. Nie przestając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok. Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77oC (około 3 minuty). Następnie zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło-cały czas mieszając, by się roztopiło. Potem dodać kremówkę, wanilię i sól. Dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki.
Na ostudzony sernik (ale jeszcze w formie) wylać zimną glazurę, rozsmarować. Nakryć tortownicę folią i włożyć do lodówki przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz