środa, 13 września 2017

OLDSCHOOLOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI




Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:)
Przepis z Kasi bloga:)






Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm:


  • 240 g mąki pszennej;
  • 240 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 240 g bardzo miękkiego masła;
  • 4 jaja;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • około 500 g słodkich śliwek;


Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier kryształ z cukrem waniliowym i nadal ubijać do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Miksując dodać do piany żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bardzo miękkie masło i miksować do czasu aż się rozprowadzi. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć blisko siebie połówki śliwek skórką do dołu.
Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180℃ i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.









3 komentarze:

  1. Idealna alternatywa dla tortu, czy tez ciasta weselnego. Znakomite pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. I am truly grateful to the holder of this web site who has shared
    this impressive piece off writing at here.

    OdpowiedzUsuń