Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:)
Przepis z Kasi bloga:)
Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm:
- 240 g mąki pszennej;
- 240 g cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 240 g bardzo miękkiego masła;
- 4 jaja;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- około 500 g słodkich śliwek;
Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier kryształ z cukrem waniliowym i nadal ubijać do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Miksując dodać do piany żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bardzo miękkie masło i miksować do czasu aż się rozprowadzi. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć blisko siebie połówki śliwek skórką do dołu.
Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180℃ i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Idealna alternatywa dla tortu, czy tez ciasta weselnego. Znakomite pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńI am truly grateful to the holder of this web site who has shared
OdpowiedzUsuńthis impressive piece off writing at here.
Oldschoolowe i pyszne.
OdpowiedzUsuń