czwartek, 6 kwietnia 2017

SERNIK Z GRUSZKĄ W CZEKOLADOWYM CIEŚCIE




Czekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:)






Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm

Blaty kakaowe:

  • 0,75 szklanki oleju rzepakowego:
  • 0,5 szklanki wody;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 5 płaskich łyżek kakao;


Wszystkie składniki umieścić w garnku i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotować około 2-3 minuty (aż rozpuści się cukier), zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić (w czasie studzenia masy dobrze jest od czasu do czasu ją zamieszać).


Po wystudzeniu:

  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu (drobnego);
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito i odłożyć na bok.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas przy tym ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Następnie wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do formy ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180℃ przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić.


Ciasto serowe:

  • 60 dkg zmielonego sera białego;
  • 30 dkg cukru pudru;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru);
  • 6 jaj;
  • 15 dkg margaryny lub masła;


Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone blaty kakaowe. Piec w 180℃ około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy. 


Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka;
  • 2 budynie czekoladowe (te na 500 ml mleka);
  • 1 cukier waniliowy;
  • 4-5 łyżek cukru kryształu;
  • 25 dkg masła;


Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.


Galaretka gruszkowa:

  • 2 galaretki gruszkowe;
  • 0,75 l kompotu z gruszek;
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • kilka gruszek z kompotu lub z puszki;
  • cukier do smaku;


Gruszki pokroić w średniej wielkości kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącym kompocie i odstawić do wystudzenia. Formę do pieczenia wyłożyć szczelnie folią spożywczą (u mnie 3 warstwy folii - pokryte dno i boki formy). Na dnie formy wysypać pokrojone gruszki, na gruszki wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła.


Wykończenie ciasta:
Ciasto kakaowe przekroić na dwa blaty. Jeden blat wyłożyć na tacę, p osmarować połową kremu czekoladowego, na krem wyłożyć zimne ciasto serowe. Ciasto serowe posmarować cieniutką warstwą kremu czekoladowego i wyłożyć na krem galaretkę z gruszkami (formę należy pewnym ruchem odwrócić do góry dnem na krem i delikatnie ściągnąć z galaretki folię spożywczą), Następnie na galaretkę wykładamy cieniutką warstwę kremu i przykładamy drugim blatem kakaowym. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem czekoladowym.
Ciasto polać polewą czekoladową.



3 komentarze: