Czekolada, gruszka i ser to wymarzone połączenie ciasta na świątecznym stole:) Pyszne!:)
Składniki na formę o wymiarach 22 cm x 33 cm
Blaty kakaowe:
- 0,75 szklanki oleju rzepakowego:
- 0,5 szklanki wody;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 5 płaskich łyżek kakao;
Wszystkie składniki umieścić w garnku i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotować około 2-3 minuty (aż rozpuści się cukier), zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić (w czasie studzenia masy dobrze jest od czasu do czasu ją zamieszać).
Po wystudzeniu:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie;
- 0,5 szklanki cukru kryształu (drobnego);
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito i odłożyć na bok.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas przy tym ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Następnie wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do formy ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180℃ przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić.
Ciasto serowe:
- 60 dkg zmielonego sera białego;
- 30 dkg cukru pudru;
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru);
- 6 jaj;
- 15 dkg margaryny lub masła;
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone blaty kakaowe. Piec w 180℃ około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka;
- 2 budynie czekoladowe (te na 500 ml mleka);
- 1 cukier waniliowy;
- 4-5 łyżek cukru kryształu;
- 25 dkg masła;
Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.
Galaretka gruszkowa:
- 2 galaretki gruszkowe;
- 0,75 l kompotu z gruszek;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- kilka gruszek z kompotu lub z puszki;
- cukier do smaku;
Gruszki pokroić w średniej wielkości kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącym kompocie i odstawić do wystudzenia. Formę do pieczenia wyłożyć szczelnie folią spożywczą (u mnie 3 warstwy folii - pokryte dno i boki formy). Na dnie formy wysypać pokrojone gruszki, na gruszki wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła.
Wykończenie ciasta:
Ciasto kakaowe przekroić na dwa blaty. Jeden blat wyłożyć na tacę, p osmarować połową kremu czekoladowego, na krem wyłożyć zimne ciasto serowe. Ciasto serowe posmarować cieniutką warstwą kremu czekoladowego i wyłożyć na krem galaretkę z gruszkami (formę należy pewnym ruchem odwrócić do góry dnem na krem i delikatnie ściągnąć z galaretki folię spożywczą), Następnie na galaretkę wykładamy cieniutką warstwę kremu i przykładamy drugim blatem kakaowym. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem czekoladowym.
Ciasto polać polewą czekoladową.
Wygląda fenomenalnie! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńprzypomniała mi sie komunia, takie ciacha tylko na uroczystosci
OdpowiedzUsuń