wtorek, 14 marca 2017

MAKOWA PANIENKA




Mak, kokos, migdały, frużelina z wiśni...poezja:) Polecam:)






Składniki na formę o wym: 33 cm x 22 cm

Ciasto:

  • 150 g suchego maku;
  • 100 g wiórków kokosowych;
  • 100 g zmielonych migdałów;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 8 białek;
  • 4 żółtka;


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do masy dodać mak, migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i wyłożyć do dwóch takich samych form do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 170℃ przez około 20 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe blaty wyłożyć z formy, zdjąć z nich papier do pieczenia i wystudzić.


Krem budyniowy:

  • 4 żółtka;
  • 120 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 5 łyżek mąki pszennej;
  • 500 ml mleka;
  • 250 g masła;
  • 1 łyżka soku z cytryny;


Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić.
Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu, na koniec dodać sok z cytryny.


Frużelina wiśniowa:

  • 650 g wiśni mrożonych, wydrylowanych;
  • 4 łyżki cukru kryształu;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • 2,5 łyżeczki żelatyny;


Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Wiśnie, cukier i sok z cytryny podgrzać w garnku na małym ogniu. Mąkę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i dodać do wiśni. Wszystko razem zagotować. Do gorących (ale już nie gotujących się) wiśni dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, aby się rozpuściła. Gotową frużelinę przestudzić.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć frużelinę (może być lekko ciepła) i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na zastygniętą frużelinę wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch ciasta cieniutko posmarować kremem budyniowym i polać polewą czekoladową.
Krem budyniowy można podzielić na dwie równe części, z których jedną część wykładamy na frużelinie, a drugą na wierzchu ciasta.


5 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :) Uwielbiam połączenie maku z kremem, a tu jeszcze na dodatek z wiśniami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie. :-) Chętnie zjadłabym teraz kawałeczek do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czy mozna upiec po kolei w jednej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Ja pewnie podzieliłabym składniki na pół i każdy placek robiłabym oddzielnie.

      Usuń