wtorek, 21 lutego 2017

PIANKA CYTRYNOWA




Przepyszne, delikatne, lekko kwaskowe ciasto. Takie "ptasie mleczko". Zachwyca nie tylko widokiem, ale i smakiem. Na podstawie tej wersji możemy stworzyć wiele różnokolorowych "Pianek", np. truskawkową, agrestową, pomarańczową. Różne kolory galaretek to różne wariacje smakowe. Przepis wygrzebany w necie, niestety nie pamiętam źródła.






Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm;

Biszkopt:

  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki cukru kryształu;
  • 2/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • skórka otarta z 1 cytryny;
  • sok z połowy cytryny;


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito, sok i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony biszkopt wystudzić.
Formę tę, w której był pieczony biszkopt, wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej ponownie gotowy biszkopt.


Pianka cytrynowa:

  • 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka";
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej;
  • 2 szklanki zimnego mleka;


Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze "Śnieżkami", do ubitej masy dodać lekko tężejącą galaretkę, cały czas przy tym miksując. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt i szybko wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do schłodzenia.


Wierzch ciasta:

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej;
  • 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie);
  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej);
  • 2 opakowania "Śmietan-fix";
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • skórka otarta z 1 cytryny;


Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać delikatnie na piankę cytrynową i odstawić, by dobrze stężała na powierzchni ciasta.
Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać "Śmietan-fixy" i nadal ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką i wyciskać na galaretce równe paski. Wierzch ciasta posypać startą skórką cytrynową.

Żródło: Przy Piecu






3 komentarze: