wtorek, 29 września 2015

Jagodowe tartaletki




Tartaletki z jagodami i śmietaną, pychotka! I ta krucha gwiazdka... Polecam:)





Składniki na około 14 tartaletek:

Ciasto:

  • 315 g mąki pszennej;
  • 40 g cukru pudru;
  • 3/4 łyżeczki soli;
  • 225 g masła;
  • około 120 ml bardzo zimnej wody*;


Mąkę, cukier puder i sól przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto na jednolitą kulę.
Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wykleić ciastem rozwałkowanym na grubość około 4 mm. Z ciasta można wykroić foremką dodatkowo małe gwiazdki, które uatrakcyjnią wygląd tartaletki. Przygotowane tartaletki i gwiazdki należy schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

* Ciasto można przygotować w malakserze. Składniki suche wsypujemy do pojemnika malaksera i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i nadal miksujemy dodając w między czasie wodę. Kiedy ciasto lekko się "zbryli" to wykładamy je na stolnicę lub blat i zagniatamy w kulę. Dalej postępujemy jak opisałam powyżej.


Nadzienie:

  • 450 g borówki amerykańskiej lub jagód;
  • 37 g cukru;
  • 22 g mąki (u mnie kartoflana);
  • 45 ml soku z cytryny;
  • 140 ml dżemu jagodowego;
  • 45 g masła;

Borówki (jagody) wymieszać z mąką, cukrem i sokiem z cytryny.

Na każdą tartaletkę wyłożyć po jednej łyżce dżemu, na dżem wykładamy jagody. Następnie na każdej tartaletce układamy po małym kawałeczku masła.
Przygotowane tartaletki pieczemy w 180 st.C przez około 20-25 minut na lekko złoty kolor. Gwiazdki pieczemy około 10 minut.
Upieczone tartaletki należy wystudzić.


Śmietana:

  • 300 ml śmietany 30%;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 1 Śmietan-fix;


Do zimnej śmietany dodać cukier, wymieszać. Następnie miksując dodać śmietan-fix i miksować do momentu, aż śmietana będzie ubita.

Na każdą tartaletkę wyłożyć rozetkę bitej śmietany, na wierzchu ułożyć kruchą gwiazdkę posypaną cukrem pudrem.





Jak przygotować takie tartaletki możesz zobaczyć na vlogu Entertaining With Beth.





1 komentarz: